Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az adathalászat modern korunk egyik komoly fenyegetése, amelynek kivédésére nem áll rendelkezésünkre nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás – ezt a tudást magunknak kell megszereznünk, hogy aztán tovább tudjuk majd adni a következő generációnak. A hackertámadások és adathalász próbálkozások száma évről évre nő, egyenesen arányosan azzal, ahogy az életünk egyre több tevékenysége tevődik át az online térbe a munkától kezdve a szórakozáson át a bevásárlásig.

Mire irányulnak az adathalász e-mailek?

Az online bűnözők – akárcsak offline kollégáik – elsősorban pénzt akarnak szerezni, ezért a leggyakrabban a bankkártyák vagy netbankfiókok adatait igyekeznek megszerezni, de gyakorlatilag mindenre vadásznak az e-mailcímektől kezdve a közösségi médiás felületeken használt jelszavakig. Sokan még mindig nem veszik komolyan ezt a fenyegetést, mert azt gondolják, ugyan, kinek kellenének az ő Facebook-profiljának az adatai, a bűnözők azonban nem így gondolkodnak. Egy magánszemélynek is sok kellemetlenséget okozhat, ha feltörik a közösségi média profilját vagy az e-mailfiókját, egy cég vagy szervezet esetében pedig ez a kellemetlenség sokszor komoly összegekben mérhető.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha egy nap arra eszmélünk, hogy nem tudunk többé belépni a Facebook-fiókunkba, valaki más azonban, akinek nem adtunk rá jogosultságot, ügyködik benne, azonnal forduljunk a Facebookhoz, mint ahogy egy bankkártya elvesztése esetén is rögtön megkeressük a kártyát kibocsátó bankot. A https://www.facebook.com/business/help linken megtalálhatóak az ilyen esetek megoldásához szükséges általános információk, illetve eljuthatunk egy chat-ablakhoz, ahol leírhatjuk a konkrét problémát. Ehhez szükséges némi angoltudás, a Facebook ügyintézőivel ugyanis csak angolul lehet kommunikálni. Előfordulhat, hogy az ügy bizonyítására képernyőfotókat kérnek, ezért érdemes átállítani a FB-oldalunk nyelvét angolra, hogy az ügyintéző számára is egyértelmű legyen, miről van szó. Ha bizonyítani tudjuk, hogy valóban hackertámadás áldozatai lettünk, hosszas procedúra után általában visszaszerezhetjük az irányítást a fiók felett, kár azonban így is származik a kiesett idő, illetve az esetleges, imidzset romboló tartalmak miatt, amelyek ez idő alatt felkerülnek az oldalra.

Hogyan védhetjük ki a támadást?

...

Amennyiben kíváncsi vagy a cikk folytatására, azt ide kattintva tudod végigolvasni a Hive Mind oldalán.