Még akkor is, ha mi magunk komolyan vesszük a digitális biztonságot és tudatosak vagyunk az online jelenlétünkben (pl.: limitált digitális lábnyom, kiber-higiénia alkalmazása), a szeretteink lehetnek gyenge szemek a digitális biztonságunk láncolatában.

A közeli barátoknak és a családnak is nagy szerepe van a digitális biztonságunkban. Mindannyian állandó kommunikációs kapcsolatban vagyunk a közeli hozzátartozóinkkal és barátainkkal a különböző kommunikációs platformokon. Ezeket a kapcsolatokat nyilván egyikünk sem szeretné feladni, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen veszélyekkel járhatnak.

Minden családtagunk, barátunk más és más digitális jártassági szinten van. Valószínű az is, hogy van legalább egy olyan ember a köreinkben, akinek alacsony a digitális eszköztudása. Nem kell mindenkit nekünk kiképezni digitális biztonságból, de érdemes lehet legalábbis beszélni a legbelsőbb köreink tagjaival az online szokásaikról.

Mutatunk néhány esetet, amelyekben a közeli barátaink és a családunk hatással lehetnek arra, hogy milyen információk érhetőek el rólunk:

Online (túl)aktivitás

Az online tartalmak megosztása már minden generációt érintő tevékenység, a legfiatalabbaktól (akár kisiskolás kortól), a nagyszülőkig. Annak az esélye, hogy körülötted senki nem oszt meg online tartalmakat, elképesztően alacsony, de a legvalószínűbb, hogy minden családtagod és barátod így tesz alkalmanként. Ugyanakkor nagy különbség van az alkalmanként megosztott, “ártalmatlan” fotók, állapotfrissítések, stb. között és a mindennapos megosztások között, amelyek személyes részleteket tartalmaznak rólad és a környezetedről.

Azok, akik “túl sokat” osztanak meg (lokációval, tagekkel, élő videókkal, stb.), tudtukkal vagy tudtuk nélkül sebezhetővé teszik a körülöttük lévő embereket is. Akár már veled is előfordulhatott, hogy valaki felismert vagy a családi vacsoráról kérdez, miközben neked nem is volt tudomásod róla, hogy fotó vagy videó készült volna az eseményről, pláne arról, hogy kint van a közösségi média platformokon. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a túlzásba vitt posztolás (kimondottan a videók és a lokációk megosztása) nemcsak azokra jelent veszélyt, akik megosztják ezeket a tartalmakat, hanem azokra is, akik a közvetlen közelükben vannak.

Túlzott bizalom bizonyos személyek, intézmények és cégek felé

Amennyiben kíváncsi a cikk folytatására, azt ide kattintva tudja végigolvasni a Hive Mind oldalán.