Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A nonprofit szervezetek szinte minden döntésükhöz adatokra támaszkodnak, az érdekelt felek bevonásától kezdve a stratégiák megtervezésén át a programértékelések elvégzéséig. Az adatok komoly értéket képviselnek. Az adatok védelme a belső vagy külső sérüléstől és az illegális hozzáféréstől megóvhatja a nonprofit szervezeteket a pénzügyi és működési veszteségektől.

A kiberbűnözők a sebezhetőségeket igyekeznek kihasználni, hogy illegális hozzáférést szerezzenek és adatokat nyerjenek ki, titkosítsanak vagy semmisítsenek meg. Ahogy a szervezetek adatlábnyoma egyre terjeszkedik, a kiberfenyegetések egyre kifinomultabbá válnak. A zsarolóprogramok, a pusztító rosszindulatú programok, az adathalász-támadások, a belső fenyegetések, sőt még a véletlen felhasználói hibák is folyamatos és nagyon is valós veszélyt jelentenek a szervezetek adataira.

Létfontosságú, hogy proaktívan védje nonprofit szervezetét. A kibertámadások összetettsége és sokfélesége gyorsan növekszik, támadástípusok széles skálájával a különböző célok ellen. Bár a legjobb megelőző intézkedések eltérőek lehetnek az egyes behatolástípusok esetében, az átfogó biztonsági gyakorlat a legjobb megközelítés az ilyen támadások többségének mérséklésére.

Ez a háromlépcsős megközelítés segíthet a fenyegetések azonosításában, a szervezet adatainak és műveleteinek védelmében és megóvásában az ilyen támadásoktól, valamint olyan eljárások bevezetésében, amelyek segítenek a helyreállításban egy esetleges behatolás esetén.

 • Az eszközök és sebezhető pontok beazonosítása

Az átfogó kiberbiztonsági stratégia kialakításának első lépése az eszközök és az ezeket fenyegető potenciális veszélyek azonosítása. 

 • Tudja, hol tárolja az eszközöket és az információkat?
 • Ki férhet hozzájuk? 
 • Mennyire kritikus a védelmük?

Amint egy szervezet tisztában van a sebezhetőségével, megalapozott döntéseket hozhat e sebezhetőségek kezeléséről, és az adatok biztonságát és sértetlenségét biztosító megoldások bevezetéséről.

A kiberbiztonság nem csupán technikai, hanem egyre inkább társadalmi és viselkedési kihívás is. Az ember gyakran a leggyengébb láncszem és egyben az első védelmi vonal is a kiberbiztonsági stratégiában. Agyunk arra van beprogramozva, hogy a lehető leggyorsabb információfeldolgozás érdekében kognitív rövidítéseket alkalmazzon. Ezek a kognitív torzítások befolyásolják a döntéshozatali folyamatainkat, és a kiberbűnözők kihasználhatják őket, hogy manipulálják a viselkedésünket, és meggyőzzenek minket, hogy önként tegyünk olyan lépéseket, amelyek lehetővé teszik a támadást.

Tippek a leggyakoribb támadások felismerésére:

A legtöbb támadás egy rosszindulatú linket vagy mellékletet tartalmazó e-maillel kezdődik. Az e-mailt valószínűleg valamilyen módon álcázzák, hogy jóindulatúnak tűnjön. Például úgy nézhet ki, mint egy Google-dokumentumot megosztó e-mail, vagy mint egy üzenet valakitől a szervezeten belül. Az e-mail legitimitását a feladó e-mail címének, az üzenet kontextusának és sürgősségének, valamint a helyesírás és a nyelvtan ellentmondásainak ellenőrzésével kell megállapítani.

A kiberbiztonsági felhasználói tudatossági és képzési program bevezetése, beleértve a gyanús tevékenységek és a rosszindulatú támadások jeleinek felismerésére vonatkozó útmutatást, fontos lépés az átfogó biztonsági megoldások elfogadásához. A szervezetek rendszeres, adatvezérelt biztonságtudatossági képzéssel, valamint személyre szabott és testre szabott coachinggal érhetnek el viselkedésbeli változásokat. 

 • Védekezés

A kibertámadásokkal ellen úgy lehet a legjobban szembeszállni, ha eleve megelőzzük őket

 • Korlátozza az érzékeny eszközökhöz való hozzáférést, ezért vezessen be erős jelszószabályzatot, és alkalmazzon többfaktoros hitelesítést, hogy megakadályozza az adatokhoz való jogellenes hozzáférést.
 •  Kerülje a megosztott bejelentkezéseket, és ne felejtse el törölni a már nem használt fiókokat.
 • Használjon tűzfalat és VPN-t, és telepítsen és rendszeresen frissítsen vírusvédelmi és rosszindulatú alkalmazásokat kiszűrő szoftvereket az eszközeire. A tűzfal megakadályozza az üzleti hálózathoz való illetéktelen hozzáférést, míg a VPN titkosított utakat hoz létre az adatok számára, lehetővé téve a nyilvános hálózatok biztonságos használatát. 
 • A vírusvédelmi szoftverek fontos szerepet játszanak rendszere védelmében, mivel valós idejű fenyegetéseket észlelnek, így garantálják adatai biztonságát. Az olyan biztonsági termékek, mint a NortonLifeLock vagy a Bitdefender egy megoldásban kínálják ezeket a védelmi intézkedéseket, így segítve Önt a biztonság maximalizálásában, valamint adatai és infrastruktúrája védelmében a kiberfenyegetésekkel szemben. 

A NortonLifeLock és a Bitdefender alkalmazásai kedvezménnyel érhetőek el civil szervezeteknek a CivilTech programban!

 • Adatmentések

Egyetlen szervezet sem immunis a kiberbiztonsági behatolásokkal szemben. Még akkor is előfordulhatnak támadások, ha kiváló biztonsági rendszerrel rendelkezik. A legfontosabb lépés, amit ennek enyhítésére tehet, a biztonságos és naprakész biztonsági mentések készítése, általa másolatot készít az adatokról, amely helyreállítható, ha az elsődleges adatok elvesznek vagy megsérülnek. 

Biztonsági mentés tippek:

 • A biztonsági másolatot általában az eredeti adatoktól biztonságos, különálló helyen tárolják, ideális esetben a "3-2-1 szabály" szerint. Ez egy iparági szabvány, amely azt tanácsolja, hogy ugyanarról az adatról három másolatot kell készítenie két különböző adathordozón, és legalább az egyiket külső helyszínen kell tárolnia.
 • Sok szervezet feltételezi, hogy a felhőszolgáltatók védik az adatokat, de ez nem mindig van így. Győződjön meg róla, hogy milyen adatvédelmi szolgáltatásokat kínál a felhőszolgáltatója, és vállaljon felelősséget saját kiberbiztonsági intézkedéseiért.
 • Milyen gyakran készítsek biztonsági másolatot?

Ez függ a szervezet igényeitől, valamint az esetleges szabályozási előírásoktól. Két fő tényezőt kell figyelembe venni: azt az elfogadható időtartamot, amíg egy rendszer nem állhat rendelkezésre, mielőtt az hatással lenne a működésére, valamint a rendszerhiba miatt elveszíthető tranzakciós adatok maximális mennyiségét. A biztonsági mentéseket is tesztelnie kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy azokat biztonságosan tárolják, és szükség esetén hozzáférhetők. Az olyan termékek, mint a Veritas, segítenek a nonprofit szervezeteknek a rendszeres biztonsági mentésekkel és helyreállítással, hogy megvédjék a szervezetet egy adatvesztéses katasztrófa ellen.

A Veritas is kedvezményt biztosít civil szervezeteknek az adatmentési szolgáltatásaira!

Szervezetének rendelkeznie kell egy kiberbiztonsági jogsértésre adott választervvel, amelyet rendszeresen frissítenek a tanulságok alapján. Győződjön meg arról, hogy csapata ismeri a tervet, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony fellépést kiberbiztonsági incidens esetén.

Szervezetének biztonsága az egyik legfontosabb dolog, amibe befektethet. Használja ezt a háromlépcsős megközelítést a kockázatok azonosításához, a szervezet védelméhez és a helyreállítási útvonalak kialakításához a biztonság megsértése esetén. A CivilTech-en keresztül kedvezményes és adományozott biztonsági szoftverekhez juthat hozzá, így az adatvédelem elérhetőbbé és megfizethetőbbé válik.

Megnézem a kedvezményes biztonsági szoftvereket!

Csak 2022 november 30-ig! 50% kedvezmény a TechSoup Courses Cybersecurity online képzésére!

Az angol nyelvű online tanfolyam elvégzése után képes lesz meghatározni azt az öt lépést, amellyel megvédheti magát és az Ön által szolgált embereket. Emellett gyakorlati megközelítéseket is megtanulhat, amelyekkel biztonságosabbá teheti szervezetét.

Használja a SECURITY2022 kupont, és féláron regisztrálhat a képzésre. A TechSoup Courses felületén további képzéseket is találhat.

 

Tovább a Cybersecurity képzésre!

Készült a TechSoup Global cikke alapján.