CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a különbség vállalkozás és gazdálkodás között?


7847Vállalkozási (törvény megfogalmazása szerint gazdasági-vállalkozási) tevékenység a jövedelem és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység. A tevékenység alapvető célja tehát a tevékenységet végző számára a minél több jövedelem, vagyon és nyereség megszerzése.

Gazdálkodásnak, gazdálkodó tevékenységnek tekintjük mindazon vagyoni műveletek összességét, amelyet az adott szervezet céljai elérése, a szervezet fenntartása, finanszírozása, pénzügyi likviditás biztosítása, érdekében végez. Ez a cél lehet nyereség elérése, ám lehet közcél megvalósítása is. Tehát a civil szervezetek is végeznek gazdálkodási tevékenységet. Ez a gazdálkodási tevékenység jelenti a bevétel megszerzését, a megszerzett bevétel cél szerinti felhasználását, kiadások teljesítését, kötelezettségek vállalását és az ehhez kapcsolódó nyilvántartási, beszámolási rendszer működtetését. A civil szervezet tartozásaiért saját vagyonával felel, alapítója, tagja a szervezet tartozásaiért saját vagyonával nem felel.

A civil szervezetre vonatkozóan a Civil Tv. a 350/2011 (XII.30.) Kormányrendelet és a 479/2016. (XII.28.) Kormányrendelet rendelkezik legrészletesebben a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységéről. Ezen rendelkezések felsorolják a legjellemzőbb bevételtípusokat, a beszámoló közzétételének fő szabályait és rendelkeznek a beszámoló tartalmáról is.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
Eddig kevesebb, mint 800 pályázat érkezett be a Nemzeti Együttműködési Alap egyszerűsített támogatásaira, ezért biztatunk minden olyan helyi vagy területi hatókörű egyesületet ...
Hír
Ön is vegyen részt! Ön szerint melyik projekt a leginnovatívabb? Válasszon és szavazzon!
Hír
A civilek napján a Budapesti Civil Információs Centrum nyílt napot tartott és interaktív programokat szervezett a fővárosban.
Hír
Kiket támogathatsz idén a bank nyereségéből?
Hír
A 2019. évi SozialMarie Közönségdíj nyertesei...
Címkék