CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a különbség vállalkozás és gazdálkodás között?


8480Vállalkozási (törvény megfogalmazása szerint gazdasági-vállalkozási) tevékenység a jövedelem és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység. A tevékenység alapvető célja tehát a tevékenységet végző számára a minél több jövedelem, vagyon és nyereség megszerzése.

Gazdálkodásnak, gazdálkodó tevékenységnek tekintjük mindazon vagyoni műveletek összességét, amelyet az adott szervezet céljai elérése, a szervezet fenntartása, finanszírozása, pénzügyi likviditás biztosítása, érdekében végez. Ez a cél lehet nyereség elérése, ám lehet közcél megvalósítása is. Tehát a civil szervezetek is végeznek gazdálkodási tevékenységet. Ez a gazdálkodási tevékenység jelenti a bevétel megszerzését, a megszerzett bevétel cél szerinti felhasználását, kiadások teljesítését, kötelezettségek vállalását és az ehhez kapcsolódó nyilvántartási, beszámolási rendszer működtetését. A civil szervezet tartozásaiért saját vagyonával felel, alapítója, tagja a szervezet tartozásaiért saját vagyonával nem felel.

A civil szervezetre vonatkozóan a Civil Tv. a 350/2011 (XII.30.) Kormányrendelet és a 479/2016. (XII.28.) Kormányrendelet rendelkezik legrészletesebben a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységéről. Ezen rendelkezések felsorolják a legjellemzőbb bevételtípusokat, a beszámoló közzétételének fő szabályait és rendelkeznek a beszámoló tartalmáról is.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
A 17KOZ és a 19MKOZ Közlemény elérhető az Adóhivatal honlapján
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
A pozitív élmények, adott esetben a nevetés, a jókedv elősegítik a gyógyulást, ebben ma már a legtöbb szakember egyetért. Az élményterápiás alkalmak ilyen pozitív hatást válta ...
Hír
Meglepetésre nem kettő, hanem négy hónappal tolják ki a korábban érvényben lévő határidőt a banki adategyeztetés elvégzésére, pedig a Bankszövetség is csak szeptember 30-ig ké ...
Címkék