CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a különbség vállalkozás és gazdálkodás között?


8202Vállalkozási (törvény megfogalmazása szerint gazdasági-vállalkozási) tevékenység a jövedelem és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység. A tevékenység alapvető célja tehát a tevékenységet végző számára a minél több jövedelem, vagyon és nyereség megszerzése.

Gazdálkodásnak, gazdálkodó tevékenységnek tekintjük mindazon vagyoni műveletek összességét, amelyet az adott szervezet céljai elérése, a szervezet fenntartása, finanszírozása, pénzügyi likviditás biztosítása, érdekében végez. Ez a cél lehet nyereség elérése, ám lehet közcél megvalósítása is. Tehát a civil szervezetek is végeznek gazdálkodási tevékenységet. Ez a gazdálkodási tevékenység jelenti a bevétel megszerzését, a megszerzett bevétel cél szerinti felhasználását, kiadások teljesítését, kötelezettségek vállalását és az ehhez kapcsolódó nyilvántartási, beszámolási rendszer működtetését. A civil szervezet tartozásaiért saját vagyonával felel, alapítója, tagja a szervezet tartozásaiért saját vagyonával nem felel.

A civil szervezetre vonatkozóan a Civil Tv. a 350/2011 (XII.30.) Kormányrendelet és a 479/2016. (XII.28.) Kormányrendelet rendelkezik legrészletesebben a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységéről. Ezen rendelkezések felsorolják a legjellemzőbb bevételtípusokat, a beszámoló közzétételének fő szabályait és rendelkeznek a beszámoló tartalmáról is.

frissítve: 2018.06.08.A Tudástár frissítésében dr. Tarczay Áron ügyvéd nyújt segítséget szerkesztőségünknek.


Hír
Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint a Civil Marketing Kft. nevében a civil szervezetek képviselőit telefonon ...
Hír
Az eredmények a NEA honlapján érhetőek el
Hír
Nem sikerült megállapodni a Norvég Alapról.
Hír
15 egyedülálló társadalmi innovációt díjaztak, melyek mindegyike újszerű megközelítésekkel reagál a jelen társadalmi problémáira
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Címkék