Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a különbség vállalkozás és gazdálkodás között?


7449Vállalkozási (törvény megfogalmazása szerint gazdasági-vállalkozási) tevékenység a jövedelem és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység. A tevékenység alapvető célja tehát a tevékenységet végző számára a minél több jövedelem, vagyon és nyereség megszerzése.

Gazdálkodásnak, gazdálkodó tevékenységnek tekintjük mindazon vagyoni műveletek összességét, amelyet az adott szervezet céljai elérése, a szervezet fenntartása, finanszírozása, pénzügyi likviditás biztosítása, érdekében végez. Ez a cél lehet nyereség elérése, ám lehet közcél megvalósítása is. Tehát a civil szervezetek is végeznek gazdálkodási tevékenységet. Ez a gazdálkodási tevékenység jelenti a bevétel megszerzését, a megszerzett bevétel cél szerinti felhasználását, kiadások teljesítését, kötelezettségek vállalását és az ehhez kapcsolódó nyilvántartási, beszámolási rendszer működtetését. A civil szervezet tartozásaiért saját vagyonával felel, alapítója, tagja a szervezet tartozásaiért saját vagyonával nem felel.

A civil szervezetre vonatkozóan a Civil Tv. a 350/2011 (XII.30.) Kormányrendelet és a 479/2016. (XII.28.) Kormányrendelet rendelkezik legrészletesebben a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységéről. Ezen rendelkezések felsorolják a legjellemzőbb bevételtípusokat, a beszámoló közzétételének fő szabályait és rendelkeznek a beszámoló tartalmáról is.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
Idén januártól támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezeteknek. A pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak.
Hír
Hír
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2019. évre vonatkozó „Civil s ...
Hír
Várhatóan 2019. január 16-án kerülnek kiírásra a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak 2019. évre vonatkozó pályázatai.
Hír
A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetési keretben az Európai Parlament (EP) ...
Címkék