Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Az eszközök nyilvántartási értéke


1381


A számviteli politika határozza meg az eszközök leírási kulcsát.

- Jól tudom-e, hogy a 2009 februárjában vásárolt laptop és nyomtató könyvelési értéke már nulla? Ilyen esetben az miként és milyen áron vásárolható meg?

A számviteli politikájuk határozza meg az eszközök leírási kulcsát, ha nem határoztak meg a szokásosnál kisebb leírási kulcsot, akkor valóban 0 a számviteli értékük , és ezt a könyvelőjüknek kell nyilvántartania. A számviteli érték és a piaci érték nem minden esetben fedi egymást, azaz lehet egy eszköz számviteli értéke 0, ugyanakkor a piaci értéke pl.: 20 egység. A 0 számviteli értéken nyilvántartott eszközök értékesítése esetén a piaci értéket fel kell deríteni és azon az értéken lehet őket értékesíteni. Piaci értéket napjainkban már nem olyan nehéz meghatározni, jelentős segítséget jelentenek az internetes keresések. Amennyiben ez nem vezet eredményre, vagy az eszköz olyan speciális (pl: egyedi készítésű tárgy) akkor a területen működő szakértői becslést kell segítségül hívni.

Akinek joga van dönteni az alapítványuknál olyan kérdésben, hogy a nem használt, feleslegessé vált eszközöknek mi legyen a sorsa, hogy adják el, az határozza meg, hogyan és milyen áron adhatják el ezeket az eszközöket. (Lehet pl. meghirdetni a dolgozók, önkéntesek körében, vagy szélesebb körben is. Sorsolással, licitálással, stb. dönteni több jelentkező esetén.) Az eszközök nyilvántartási értéke 0 Ft, de a forgalmi értéke más összeg, az akkora lehet, amennyiért egy ilyen állapotú, korú nyomtatót, laptopot lehet venni vagy eladni.

frissítve: 2018.06.08.Címkék

Hír
A 17KOZ és a 19MKOZ Közlemény elérhető az Adóhivatal honlapján
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
A pozitív élmények, adott esetben a nevetés, a jókedv elősegítik a gyógyulást, ebben ma már a legtöbb szakember egyetért. Az élményterápiás alkalmak ilyen pozitív hatást válta ...
Hír
Meglepetésre nem kettő, hanem négy hónappal tolják ki a korábban érvényben lévő határidőt a banki adategyeztetés elvégzésére, pedig a Bankszövetség is csak szeptember 30-ig ké ...
Hír
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által koordinált program idei első pályázati felhívásai már elérhetők az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán.
Címkék