Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Az eszközök nyilvántartási értéke


1097


A számviteli politika határozza meg az eszközök leírási kulcsát.

- Jól tudom-e, hogy a 2009 februárjában vásárolt laptop és nyomtató könyvelési értéke már nulla? Ilyen esetben az miként és milyen áron vásárolható meg?

A számviteli politikájuk határozza meg az eszközök leírási kulcsát, ha nem határoztak meg a szokásosnál kisebb leírási kulcsot, akkor valóban 0 a számviteli értékük , és ezt a könyvelőjüknek kell nyilvántartania. A számviteli érték és a piaci érték nem minden esetben fedi egymást, azaz lehet egy eszköz számviteli értéke 0, ugyanakkor a piaci értéke pl.: 20 egység. A 0 számviteli értéken nyilvántartott eszközök értékesítése esetén a piaci értéket fel kell deríteni és azon az értéken lehet őket értékesíteni. Piaci értéket napjainkban már nem olyan nehéz meghatározni, jelentős segítséget jelentenek az internetes keresések. Amennyiben ez nem vezet eredményre, vagy az eszköz olyan speciális (pl: egyedi készítésű tárgy) akkor a területen működő szakértői becslést kell segítségül hívni.

Akinek joga van dönteni az alapítványuknál olyan kérdésben, hogy a nem használt, feleslegessé vált eszközöknek mi legyen a sorsa, hogy adják el, az határozza meg, hogyan és milyen áron adhatják el ezeket az eszközöket. (Lehet pl. meghirdetni a dolgozók, önkéntesek körében, vagy szélesebb körben is. Sorsolással, licitálással, stb. dönteni több jelentkező esetén.) Az eszközök nyilvántartási értéke 0 Ft, de a forgalmi értéke más összeg, az akkora lehet, amennyiért egy ilyen állapotú, korú nyomtatót, laptopot lehet venni vagy eladni.

frissítve: 2018.06.08.Címkék

A Tudástár frissítésében dr. Tarczay Áron ügyvéd nyújt segítséget szerkesztőségünknek.


Hír
Idén januártól támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezeteknek. A pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak.
Hír
Hír
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2019. évre vonatkozó „Civil s ...
Hír
Várhatóan 2019. január 16-án kerülnek kiírásra a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak 2019. évre vonatkozó pályázatai.
Hír
A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetési keretben az Európai Parlament (EP) ...
Címkék