CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a számviteli politika?


9279A számviteli politika célja, hogy a szervezetnél olyan számviteli rendszer funkcionáljon, amely alapján megbízható és valós információt tartalmazó éves beszámoló állítható össze.

Kötelező elkészíteni a Számviteli törvény szerinti szabályzatokat a könyvvezetés módjától függetlenül. A számviteli politikát új szervezet a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül, valamint törvénymódosítás esetén a változások hatályba lépését követő 90 napon belül köteles a számviteli politikán keresztülvezetni. E szabályzatok tartalmára a szakirodalom jelentős segítséget ad. Ezek a szabályzatok számviteli szakmai szabályzatok, s ahol a Számviteli törvény erre lehetőséget ad, a szervezet sajátosságait figyelembe véve kell dönteni és szabályozni a felmerülő kérdéseket. Elkészítésével célszerű olyan szakembert megbízni, aki ismeri a szervezet belső sajátosságait. A számviteli politika elkészítéséért a szervezet vezetője a felelős. Ez nem jelenti azt, hogy neki kell elkészíteni, de az ő felelőssége, hogy a szabályzatrendszer elkészüljön, aktuális illetve folyamatosan karbantartott legyen.

A Számviteli törvény szerint a civil szervezeteknek is el kell készíteni a számviteli politikát, amely tartalmazza:

  • Az eszközök és források leltárkészítési és leltározási és selejtezési szabályzatát
  • Az eszközök és források értékelési szabályzatát
  • A pénzkezelési szabályzatot
  • Kettős könyvvitel vezetése esetén a számlarendet és a számlatükröt a számviteli politika mellékleteként el kell készíteni.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
A 17KOZ és a 19MKOZ Közlemény elérhető az Adóhivatal honlapján
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
A pozitív élmények, adott esetben a nevetés, a jókedv elősegítik a gyógyulást, ebben ma már a legtöbb szakember egyetért. Az élményterápiás alkalmak ilyen pozitív hatást válta ...
Hír
Meglepetésre nem kettő, hanem négy hónappal tolják ki a korábban érvényben lévő határidőt a banki adategyeztetés elvégzésére, pedig a Bankszövetség is csak szeptember 30-ig ké ...
Címkék