Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a számviteli politika?


8482A számviteli politika célja, hogy a szervezetnél olyan számviteli rendszer funkcionáljon, amely alapján megbízható és valós információt tartalmazó éves beszámoló állítható össze.

Kötelező elkészíteni a Számviteli törvény szerinti szabályzatokat a könyvvezetés módjától függetlenül. A számviteli politikát új szervezet a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül, valamint törvénymódosítás esetén a változások hatályba lépését követő 90 napon belül köteles a számviteli politikán keresztülvezetni. E szabályzatok tartalmára a szakirodalom jelentős segítséget ad. Ezek a szabályzatok számviteli szakmai szabályzatok, s ahol a Számviteli törvény erre lehetőséget ad, a szervezet sajátosságait figyelembe véve kell dönteni és szabályozni a felmerülő kérdéseket. Elkészítésével célszerű olyan szakembert megbízni, aki ismeri a szervezet belső sajátosságait. A számviteli politika elkészítéséért a szervezet vezetője a felelős. Ez nem jelenti azt, hogy neki kell elkészíteni, de az ő felelőssége, hogy a szabályzatrendszer elkészüljön, aktuális illetve folyamatosan karbantartott legyen.

A Számviteli törvény szerint a civil szervezeteknek is el kell készíteni a számviteli politikát, amely tartalmazza:

  • Az eszközök és források leltárkészítési és leltározási és selejtezési szabályzatát
  • Az eszközök és források értékelési szabályzatát
  • A pénzkezelési szabályzatot
  • Kettős könyvvitel vezetése esetén a számlarendet és a számlatükröt a számviteli politika mellékleteként el kell készíteni.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
Eddig kevesebb, mint 800 pályázat érkezett be a Nemzeti Együttműködési Alap egyszerűsített támogatásaira, ezért biztatunk minden olyan helyi vagy területi hatókörű egyesületet ...
Hír
Ön is vegyen részt! Ön szerint melyik projekt a leginnovatívabb? Válasszon és szavazzon!
Hír
A civilek napján a Budapesti Civil Információs Centrum nyílt napot tartott és interaktív programokat szervezett a fővárosban.
Hír
Kiket támogathatsz idén a bank nyereségéből?
Hír
A 2019. évi SozialMarie Közönségdíj nyertesei...
Címkék