CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a számviteli politika?


8970A számviteli politika célja, hogy a szervezetnél olyan számviteli rendszer funkcionáljon, amely alapján megbízható és valós információt tartalmazó éves beszámoló állítható össze.

Kötelező elkészíteni a Számviteli törvény szerinti szabályzatokat a könyvvezetés módjától függetlenül. A számviteli politikát új szervezet a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül, valamint törvénymódosítás esetén a változások hatályba lépését követő 90 napon belül köteles a számviteli politikán keresztülvezetni. E szabályzatok tartalmára a szakirodalom jelentős segítséget ad. Ezek a szabályzatok számviteli szakmai szabályzatok, s ahol a Számviteli törvény erre lehetőséget ad, a szervezet sajátosságait figyelembe véve kell dönteni és szabályozni a felmerülő kérdéseket. Elkészítésével célszerű olyan szakembert megbízni, aki ismeri a szervezet belső sajátosságait. A számviteli politika elkészítéséért a szervezet vezetője a felelős. Ez nem jelenti azt, hogy neki kell elkészíteni, de az ő felelőssége, hogy a szabályzatrendszer elkészüljön, aktuális illetve folyamatosan karbantartott legyen.

A Számviteli törvény szerint a civil szervezeteknek is el kell készíteni a számviteli politikát, amely tartalmazza:

  • Az eszközök és források leltárkészítési és leltározási és selejtezési szabályzatát
  • Az eszközök és források értékelési szabályzatát
  • A pénzkezelési szabályzatot
  • Kettős könyvvitel vezetése esetén a számlarendet és a számlatükröt a számviteli politika mellékleteként el kell készíteni.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint a Civil Marketing Kft. nevében a civil szervezetek képviselőit telefonon ...
Hír
Az eredmények a NEA honlapján érhetőek el
Hír
Nem sikerült megállapodni a Norvég Alapról.
Hír
15 egyedülálló társadalmi innovációt díjaztak, melyek mindegyike újszerű megközelítésekkel reagál a jelen társadalmi problémáira
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Címkék