Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mi a számviteli politika?


8005A számviteli politika célja, hogy a szervezetnél olyan számviteli rendszer funkcionáljon, amely alapján megbízható és valós információt tartalmazó éves beszámoló állítható össze.

Kötelező elkészíteni a Számviteli törvény szerinti szabályzatokat a könyvvezetés módjától függetlenül. A számviteli politikát új szervezet a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül, valamint törvénymódosítás esetén a változások hatályba lépését követő 90 napon belül köteles a számviteli politikán keresztülvezetni. E szabályzatok tartalmára a szakirodalom jelentős segítséget ad. Ezek a szabályzatok számviteli szakmai szabályzatok, s ahol a Számviteli törvény erre lehetőséget ad, a szervezet sajátosságait figyelembe véve kell dönteni és szabályozni a felmerülő kérdéseket. Elkészítésével célszerű olyan szakembert megbízni, aki ismeri a szervezet belső sajátosságait. A számviteli politika elkészítéséért a szervezet vezetője a felelős. Ez nem jelenti azt, hogy neki kell elkészíteni, de az ő felelőssége, hogy a szabályzatrendszer elkészüljön, aktuális illetve folyamatosan karbantartott legyen.

A Számviteli törvény szerint a civil szervezeteknek is el kell készíteni a számviteli politikát, amely tartalmazza:

  • Az eszközök és források leltárkészítési és leltározási és selejtezési szabályzatát
  • Az eszközök és források értékelési szabályzatát
  • A pénzkezelési szabályzatot
  • Kettős könyvvitel vezetése esetén a számlarendet és a számlatükröt a számviteli politika mellékleteként el kell készíteni.

frissítve: 2018.06.08.
Hír
Idén januártól támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezeteknek. A pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak.
Hír
Hír
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2019. évre vonatkozó „Civil s ...
Hír
Várhatóan 2019. január 16-án kerülnek kiírásra a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak 2019. évre vonatkozó pályázatai.
Hír
A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetési keretben az Európai Parlament (EP) ...
Címkék