Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mikor kötelező könyvelő? És mikor ajánlott?


12323A Számviteli törvény, valamit a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében a civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek is kötelező a könyvvezetés, ezért könyvelőre is szükség van.

A vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet a könyvviteli feladatok irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével köteles könyvvizsgálót, vagy könyvelői tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkező mérlegképes könyvelőt, vagy olyan társaságot megbízni, amelynek tagja, vagy alkalmazottja megfelel az előző követelményeknek. Ez az előírás nem vonatkozik azokra a szervezetekre, melyek folytatnak vállalkozási tevékenységet, de az ebből származó bevételük a tárgyévet megelőző két üzleti év átlagában, ennek hiányában az üzleti évben várhatóan a 10 millió forintot nem haladja meg.

Ezen kívül kötelező mérlegképes könyvelőt megbízni a pályázatot megvalósító szervezetnél abban az esetben, ha a pályázati kiírás kötelezővé teszi, hogy a kifizetési kérelmet mérlegképes könyvelő ellenjegyezze.

A vonatkozó jogszabályok vállalkozási tevékenységet nem folytató szervezeteknek nem írják elő mérlegképes könyvelő, illetve könyvelő cég megbízását, de a szigorú bevallási, beszámolási kötelezettségek betartása miatt mindenképpen javasolt megfelelő szakképesítéssel és nonprofit könyvelői tapasztalattal, civil gyakorlattal rendelkező könyvelőt megbízni a könyvelési feladatok ellátásával.

Nem kötelező külső könyvelőt megbízni, ha a szervezet tagja, vagy önkéntese megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek, és ezt a feladatot el tudja látni.

Vonatkozó jogszabályok:
- 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet

frissítve: 2018.06.08.
Hír
Idén januártól támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezeteknek. A pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak.
Hír
Hír
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2019. évre vonatkozó „Civil s ...
Hír
Várhatóan 2019. január 16-án kerülnek kiírásra a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak 2019. évre vonatkozó pályázatai.
Hír
A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetési keretben az Európai Parlament (EP) ...
Címkék