CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mikor kötelező könyvelő? És mikor ajánlott?


13990A Számviteli törvény, valamit a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében a civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek is kötelező a könyvvezetés, ezért könyvelőre is szükség van.

A vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet a könyvviteli feladatok irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével köteles könyvvizsgálót, vagy könyvelői tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkező mérlegképes könyvelőt, vagy olyan társaságot megbízni, amelynek tagja, vagy alkalmazottja megfelel az előző követelményeknek. Ez az előírás nem vonatkozik azokra a szervezetekre, melyek folytatnak vállalkozási tevékenységet, de az ebből származó bevételük a tárgyévet megelőző két üzleti év átlagában, ennek hiányában az üzleti évben várhatóan a 10 millió forintot nem haladja meg.

Ezen kívül kötelező mérlegképes könyvelőt megbízni a pályázatot megvalósító szervezetnél abban az esetben, ha a pályázati kiírás kötelezővé teszi, hogy a kifizetési kérelmet mérlegképes könyvelő ellenjegyezze.

A vonatkozó jogszabályok vállalkozási tevékenységet nem folytató szervezeteknek nem írják elő mérlegképes könyvelő, illetve könyvelő cég megbízását, de a szigorú bevallási, beszámolási kötelezettségek betartása miatt mindenképpen javasolt megfelelő szakképesítéssel és nonprofit könyvelői tapasztalattal, civil gyakorlattal rendelkező könyvelőt megbízni a könyvelési feladatok ellátásával.

Nem kötelező külső könyvelőt megbízni, ha a szervezet tagja, vagy önkéntese megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek, és ezt a feladatot el tudja látni.

Vonatkozó jogszabályok:
- 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet

frissítve: 2018.06.08.
Hír
A 17KOZ és a 19MKOZ Közlemény elérhető az Adóhivatal honlapján
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
A pozitív élmények, adott esetben a nevetés, a jókedv elősegítik a gyógyulást, ebben ma már a legtöbb szakember egyetért. Az élményterápiás alkalmak ilyen pozitív hatást válta ...
Hír
Meglepetésre nem kettő, hanem négy hónappal tolják ki a korábban érvényben lévő határidőt a banki adategyeztetés elvégzésére, pedig a Bankszövetség is csak szeptember 30-ig ké ...
Címkék