CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Mikor kötelező könyvelő? És mikor ajánlott?


12939A Számviteli törvény, valamit a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében a civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek is kötelező a könyvvezetés, ezért könyvelőre is szükség van.

A vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet a könyvviteli feladatok irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével köteles könyvvizsgálót, vagy könyvelői tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkező mérlegképes könyvelőt, vagy olyan társaságot megbízni, amelynek tagja, vagy alkalmazottja megfelel az előző követelményeknek. Ez az előírás nem vonatkozik azokra a szervezetekre, melyek folytatnak vállalkozási tevékenységet, de az ebből származó bevételük a tárgyévet megelőző két üzleti év átlagában, ennek hiányában az üzleti évben várhatóan a 10 millió forintot nem haladja meg.

Ezen kívül kötelező mérlegképes könyvelőt megbízni a pályázatot megvalósító szervezetnél abban az esetben, ha a pályázati kiírás kötelezővé teszi, hogy a kifizetési kérelmet mérlegképes könyvelő ellenjegyezze.

A vonatkozó jogszabályok vállalkozási tevékenységet nem folytató szervezeteknek nem írják elő mérlegképes könyvelő, illetve könyvelő cég megbízását, de a szigorú bevallási, beszámolási kötelezettségek betartása miatt mindenképpen javasolt megfelelő szakképesítéssel és nonprofit könyvelői tapasztalattal, civil gyakorlattal rendelkező könyvelőt megbízni a könyvelési feladatok ellátásával.

Nem kötelező külső könyvelőt megbízni, ha a szervezet tagja, vagy önkéntese megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek, és ezt a feladatot el tudja látni.

Vonatkozó jogszabályok:
- 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet

frissítve: 2018.06.08.A Tudástár frissítésében dr. Tarczay Áron ügyvéd nyújt segítséget szerkesztőségünknek.


Hír
Eddig kevesebb, mint 800 pályázat érkezett be a Nemzeti Együttműködési Alap egyszerűsített támogatásaira, ezért biztatunk minden olyan helyi vagy területi hatókörű egyesületet ...
Hír
Ön is vegyen részt! Ön szerint melyik projekt a leginnovatívabb? Válasszon és szavazzon!
Hír
A civilek napján a Budapesti Civil Információs Centrum nyílt napot tartott és interaktív programokat szervezett a fővárosban.
Hír
Kiket támogathatsz idén a bank nyereségéből?
Hír
A 2019. évi SozialMarie Közönségdíj nyertesei...
Címkék