CivilTech
Foglalkoztatás
Foglalkoztatás
Melyek az új munkavállaló beléptetéséhez szükséges adminisztratív feladatok?


37302



Munkavállaló bejelentése az illetékes adóhivatalba a biztosítási jogviszony első napját megelőzően (azaz a munkába lépést megelőző napon), de legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt történik. A jogviszony megszűnését a megszűnést követő 8. napon belül kell bejelenteni. E munkavállalók elektronikus be- és kijelentésére a XXT1041 számú nyomtatvány szolgál. A nyomtatvány első két karaktere mindig az adott évet jelenti, tehát 2012-ben a 12T1041 számú nyomtatványt kell alkalmazni.
A bejelentési kötelezettség a munkavállalókra, alkalmazottra mindig kiterjed, megbízási jogviszony esetén pedig az aktuális jogszabályoknak megfelelően kell eljárni. Ezeket a NAV oldalán, az aktuális tájékoztatók között kell megkeresni (pl. bejelentés szabályai keresőszóra).

Munkavállaló bejelentése – lépésről lépésre:

  • Az új munkavállaló átadja az előző munkáltatójától származó kilépő papírokat.
  • Ezután kell munkaszerződést írni, valamint az Ügyfélkapun keresztül beküldeni a XXT1041-es nyomtatványt az új munkavállaló bejelentéséről.
  • A munkavállaló társadalombiztosítási kiskönyvébe be kell írni a jogviszony kezdetét.

Új munkavállaló belépésekor a következő igazolásokat kell elkészíteni és kiadni:

  • Munkaköri leírás – lehet a munkaszerződés része is.
  • Munkáltatói igazolás a munkavállaló nyilvántartásba vételéről
  • Tájékoztatás a tárgyévi szabadságokról – alap-, beteg-, pótszabadságok
  • Tájékoztatást új dolgozó részére a munkavégzés helyéről, munkarendről, bérfizetés napjáról, irányadó felmondási időről, munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről.

Új munkavállalónak a személyi jövedelemadó előleg megállapításához a következő nyilatkozatokat kell kitöltenie:

  • Adóelőleg nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához
  • Adóelőleg nyilatkozat a súlyos fogyatékosságról

frissítve: 2012.03.30.




Hír
Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Hír
A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar ...
Hír
Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évforduló ...
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Címkék