A Mitől lesz vonzó a weboldalad? podcast második részében a technikai kérdésekről beszélget Gyimesi Bernadett a Medve Matek képviseletében, Ormándlaki Balázs a Drive Online Marketingtől és Porkoláb Anikó a NIOK Alapítvány munkatársaként. Ha a te szervezeted sem fejlesztőkből áll, hallgasd meg podcastünket vagy az alábbi összefoglaló neked szól! Tudd meg, hogyan hozhatsz létre jól funkcionáló weboldalt szakértők nélkül, mire figyelj a fejlesztésnél és a működtetésnél!

A civil szervezet weboldalának tartalmi összeállításáról itt olvashatsz, ebben a cikkben pedig a technikai megoldásokról osztunk meg tapasztalatokat.

 

A felhasználói szokások és a technikai háttér is szinte követhetetlen gyorsasággal változik és fejlődik. Egy civil szervezet weboldala hogyan maradhat ebben a környezetben mégis korszerű és naprakész? 

Ormándlaki Balázs online marketing szakértő mindenképp a nyílt forráskódú platformokat javasolja. Napjainkban a weboldalak 60%-a WordPressben készül, de nagy múltú, hasznos szoftver a Joomla és a Drupal is. Gyimesi Bernadett, a Medve Matek munkatársa megerősíti, hogy kifejezetten praktikusak ezek a szoftverek. A Medve Matek honlapja a Joomlan készült, míg a logirintus.hu, az egyik albrendjük pedig a Wordpressen. Ezekhez a platformokhoz ma már nagyon sok leírás és oktatóvideó is található, így nem igényel informatikai tudást a használatuk.

Egyedi fejlesztések - szükség van rájuk?

Az online marketing szakértő szerint a WordPress lefedi a kis és közepes méretű szervezetek igényeit. Vannak fizetős sablonok, ingyenes és fizetős bővítmények is. Ha egy szervezet úgy érzi, többre van szüksége, mint egy weboldal sablon, érdemes újra átgondolni az ötletet. Gyakran olyan elképzeléseket szeretnének megvalósítani, amelyek a gyakorlatban nem állják meg a helyüket, ám ez időnként csak akkor derül ki, amikor már pénzt és időt áldoztunk a fejlesztésre.  Az egyedi fejlesztések egyik nagy hátránya, hogy hozzáláncolja a szervezetet a fejlesztőkhöz. Ha a kezdeti csapattal véget ért a munka, az új csapat gyakran nem akarja átvenni az oldalt, ugyanis nem az ő logikájuk mentén készült, és nem is ismerik pontosan a működését. Az egyedi fejlesztésekkel nem csak a váltás során lehet probléma, hanem már a weboldal fenntartása is nehézkes lehet, mivel általában csak a szakértő tud hozzányúlni, míg a szervezet tagjai nem értenek hozzá. Balázs, 15 év fejlesztési tapasztalattal a háta mögött, úgy látja, az egyedi fejlesztések civil szervezetek esetében jellemzően rosszul végződnek. 

A Medve Matek nyílt forráskódú és saját fejlesztésű weboldallal is működik. A mindenki számára elérhető honlapokat weboldal sablonokból készítették, azonban a matekverseny nevező rendszere saját fejlesztésű oldalon fut. Gyimesi Bernadett egyetért azzal, hogy ha nem elengedhetetlen, ne válassza ezt a szervezet, ugyanis ők is teljesen hozzá vannak kötve a fejlesztőkhöz. Ebben az esetben azonban olyan specifikus igényei voltak a szervezetnek, főként a versenyre nevezésnél, hogy arra nem voltak még kész megoldások. A kommunikációs szakértő is megerősíti, hogyha már több ezer jelentkező kezeléséről van szó az nem a kommunikációs weboldalhoz tartozik. Funkciójából adódóan az ügyviteli megoldások számára érdemes másik oldalt fenntartani, ennek nem kell olyan szépnek lennie, a technológiai környezete pedig nem változik olyan gyorsan, így hosszú távon is fenntartható.

Ki készíti a weboldalt? 

A DriveOnline szakértője most is hangsúlyozza, hogy a szervezeteknek az első weboldal elkészítését a szervezeten belüli erőforrásokból kell létrehozni. Ahogy a szervezet növekszik, fejlődik, úgy válik világossá, hogy milyen céljaik lesznek az oldallal. Balázs szerint a második vagy a harmadik honlap szokott már igazán tudatos választás lenni. Kis költségvetésű szervezeteknél ebben az esetben első sorban a kapcsolati hálóra kell hagyatkozni, és olyan szakértőt találni, aki pro bono vagy kedvezményesen vállalja az oldal kezelését. A legszerencsésebb egy freelancert találni, aki hosszú távon megfizethető és az együttműködés is könnyebb lehet vele. 

Mire kell ügyelni már a kezdetektől? Mit kell megtanulni házon belül?

Bárki készíti, kezeli is a weboldalt, fontos, hogy a szervezet nevén kell bejegyezni a domain nevet, illetve a tárhelyet, amit bérelnek. Az egyesület vezetője legyen a felületek adminisztrátora, így ha fejlesztőt kell váltani, az problémamentesen megtörténhet. Bernadett azt ajánlja, hogy az informatikus készítsen dokumentációt a munka során, ezzel is megkönnyítve a váltást. Ideális esetben a régi és új munkatárs egy darabig együtt is tudnak dolgozni. Emellett elengedhetetlen, hogy a szervezeten belül valaki beletanuljon az oldal karbantartásába, hiszen nem állhat meg az élet, akkor sem, ha a fejlesztő nem elérhető hangsúlyozza Balázs. Valakinek az általános karbantartáson kívül meg kell tanulni a képeket kezelni, tömöríteni, vágni vagy módosítani. Utóbbiak történhetnek Photoshopban vagy akár Canvaban, melyeknek ingyenes verziói is vannak vagy éppen a CivilTech programon keresztül nonprofitok élhetnek kedvezményekkel. Emellett a WordPressben kell tudni létrehozni új modulok, és néhány óra alatt elkészíteni egy landing page-t, ha épp szükség van rá egy kampányhoz.

Mitől lesz biztonságos egy honlap?

Napjainkban az emberek általában nem figyelnek eléggé a digitális biztonságra, ezért is lett a digitális bűnözés a legnagyobb arányú bűnelkövetés Magyarországon. Nem csak a felhasználók, még a fejlesztők sem tesznek meg elég biztonsági intézkedést. A nyílt forráskódú weboldalak egyik hátránya, hogy könnyebben fel lehet őket törni, mert mindenki ismeri a forráskódját. Azonban ha elég biztonsági intézkedést teszünk, valószínűleg nem történik tragédia. Az online marketing szakértő szerint gyakori hiba, hogy a szervezet tagjainak nincs saját felhasználói fiókjuk a weboldal szerkesztő felületén, ezért többen használnak egyet. 

...

Amennyiben kíváncsi vagy a cikk folytatására, azt ide kattintva tudod végigolvasni a Hive Mind oldalán.

Kapcsolódó linkek:

Medve Matek

Joomla

Drupal 

Wordpress

CivilTech Photoshop előfizetés