6 kampány, amitől jobb lesz itthon gyereknek lenni

Gyereknapi összeállításunkban helyi, országos és online kezdeményezéseket is hoztunk. 

Talán nem is gondolnánk, hogy a maga a gyereknap egy több mint 100 éves ünnep, aminek az első változatát már 1908-ban is ünnepelték Magyarországon. Hazánkban először az  Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére 1906-ban tartottak gyereknapot, ekkor még csak 46, majd két évvel később már 2262 vidéki város és község vett részt a nagy nap megünneplésében. A történelem viharában sokat alakult ez a neves nap, végül a szocialista hagyományokat követve az ötvenes évektől május utolsó vasárnapjára állt be a dátum. Ezzel párhuzamosan 1950-es határozatában az ENSZ is elfogadta , hogy tagállamaiban megtartsák ezt az ünnepnapot, azonban a pontos dátumot az országok belátására bízta. Ahogy az ENSZ határozat is írja, az ünnep elsődleges célja, hogy megemlékezzen a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. 

A jólét iránti küzdelemmel, illetve a gyermekek egészségének és életkörülményeinek javításával itthon is sok civil szervezet foglalkozik. E szervezetek egy része pedig jelenleg is közösségi adománygyűjtő kampányt visz annak érdekében, hogy a hazánkban élő gyerekek kisebb-nagyobb csoportját segítse. Összeállításunkban ezeket a kezdeményezéseket mutatjuk be a gyermeknaphoz kapcsolódva.

 

1. Adj Levegőt! - Ózongenerátorral az átmeneti otthonokban élők egészségéért

A SZÉRA (Szociális és Rehabilitációs Alapítvány) által indított kezdeményezés célja, hogy az általuk működő családok átmeneti otthonában élő lakóknak, gyerekeknek és szüleiknek biztonságosabb környezetet biztosítson. A kiemelten a koronavírus járványra válaszul indult kampányukban ugyanis két olyan eszközre gyűjtenek, amivel az Alapítvány két átmeneti otthonának szűk tereit folyamatosan fertőtleníteni tudják majd. Ezek az eszközök azonban igen drágák, és túlmutatnak egy átmeneti otthon költségvetésén, így a szervezet úgy döntött, hogy közösségi adománygyűjtésbe kezd, hogy megvédhesse lakóit.


2. Mindennapi kenyér - 60 gyerek, akiknek ez nem adatik meg

Vannak családok, ahol a gyerekek biztos, napi egyszeri étkezését az iskolákhoz és óvodákhoz tartozó közétkeztetés jelenti. Ilyen családokon segít a Nem Adom Fel Alapítvány két helyszínen is, Borsod megyében Szendrőládon és egy Budapesthez közeli kis faluban, Pándon.  Az Alapítvány két házához összesen 30 család tartozik, és egy-egy családban 2-3 vagy több kiskorú gyermek van. A családokban sok felnőtt vesztette munkáját a koronavírushoz kapcsolódóan, így az amúgy is nehéz helyzetben lévő családok napi betevője az, amire most a legnagyobb szükség van.

3. Ablak a padra - Digitális eszközök rászoruló gyerekeknek!

Az "Ablak a padra" csapata arra szerveződött, hogy 19 településen, 300 hátrányos helyzetű gyereknek segítsen abban, hogy bekapcsolódhassanak az online oktatásba, amiből most, az online oktatásra átállás miatt eszközök híján kiszorulnak.
A gyűjtésük nem az első, az elmúlt egy hónapban magánszemélyek és cégek jóvoltából 85 számítástechnikai eszköz-felajánlást kaptak, javítottottak meg és szereltek használható állapotúra. Az összefogásnak köszönhetően eddig 4 millió Ft-ot gyűjtöttek össze, amikből új eszközöket vásárolhattak. Ezzel közel 150 gyerek életén tudtak változtatni. A célt viszont még nem érték el: 300 rászoruló gyereket szeretnének digitális eszközökhöz juttatni, így a gyűjtés jelenleg is zajlik! 

4. Válts jegyet egy rászoruló gyereknek a Tegyél jót! karavánra! 

A Szülők Háza Alapítvány indította útjára azt a karavánt, melynek célja az ország különböző pontjain található gyermekotthonokat meglátogatva enyhítse az ott élők gyermekek bezártság érzését. Az első rendezvényükön három vidéki város intézményeibe látogattak  el: Székesfehérvárra, Győrbe és Sopronba. Guruló színpaduk közvetlenül az otthonokban parkolt le, a gyerekek pedig a járványügyi szabályokat betartva élvezhették az élő zenés programot. A karaván sikerén felbuzdulva a szervezet célja, hogy tovább robogjon a Tegyél jót! Karaván! Minden állomáson egy, a gyerekek által kedvelt sztárfellépő koncertezik, de az alapítvány munkatársai is tartanak foglalkozásokat. Az élményeken túl friss zöldséget, gyümölcsöt és édességet is biztosítanak a részt vevő gyerekeknek, igazi gyereknapi kampány ez is! 

5. Kutatók a jövő természetbúváraiért! 

A tiszta levegőhöz, élelmiszerhez és az alapvető állami oktatáshoz való hozzáférés után a következő kezdeményezés a hátrányos helyzetű gyerekek környezeti nevelését, természet iránti szeretetét célozza. A Pangea Egyesület fiatal kutatói az Online Biológia Konferencia projektet indították útjára, melynek keretében biológia és természetvédelem témákban közvetítenek online előadásokat, hogy a járvány idején, a korlátozott kapcsolattartás mellett is el tudjanak jutni az információk az érdeklődőkhöz. Az Online Biológia Konferencia során összegyűlt adományok a Pangea Egyesületet közvetlenül támogatják, így az Egyesület több hátrányos helyzetű gyermeket tud természetismereti és környezetvédelmi oktatásban részesíteni. A szervezet egyébként a Magas-Bakonyban, Pénzesgyőrben található oktatóközpontjában minden évben tart élménytáborokat az érdeklődő fiatalok, gyerekek számára. 


6. KÁVA Kulturális Műhely - Újratöltve

Olyan világban élünk most, mikor a közösségi formák alkalmazói nagyon komoly kihívásokkal néznek szembe. Mint gyerekeknek és fiataloknak játszó - a részvételiségre építő - színház, dupla szorításban vagyunk.”- írja a KÁVA Kulturális műhely a kampányának oldalán. A társulat abban bízik, hogy ősszel visszatérhet az iskolákba, és az iskolások visszatérhetnek hozzájuk.  Ahogy írják, a  járvány nem csak egészségügyi és gazdasági nehézségeket hozott magával, hanem átformálta az ember emberhez való viszonyát is. Így a társulat azt tűzte ki céljául, hogy segít fiataloknak újra közösségben működni, gondolkodni, cselekedni. Ezzel pedig szeretne hozzájárulni a közösségek újraépítéséhez is.