A legtöbb civil szervezet működtet honlapot, hogy az iránta érdeklődők, ügyfelek, támogatók könnyen megtalálják a legfontosabb információkat. A honlappal egy civil szervezetnek leginkább általános kommunikációs céljai vannak (egy jó civil honlap összeállításáról ebben a podcastban beszélgettünk, összefoglalója itt található), viszont ha már van egy szervezetnek honlapja, bizonyos kötelezettségei is megjelennek, mivel törvényi előírások vonatkoznak egyes információk honlapon való közzétételére. Ezeket vesszük ebben a cikkben sorra.

Beszámoló közzététele

Minden civil szervezetnek kötelező évente számviteli beszámolót készítenie. A beszámolót közzé is kell tenni, és az OBH rendszerében való letétbe helyezés mellett, amennyiben a szervezet saját honlappal rendelkezik, a honlapon is el kell helyezni, és legalább három évig elérhetővé tenni a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet. (2011. évi CLXXV. tv 30 § (4))

Közhasznú szervezet döntéshozó szerv ülései

  1. évi CLXXV. tv 37 § (1) alapján a több tagból álló döntéshozó szerv, valamint az ügyvezető szerv ülései nyilvánosak , és a (2) pont alapján a létesítő okiratnak tartalmaznia kell a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat is. A létesítő okiratban a szervezet rendelkezhet úgy, hogy a honlapján teszi közzé az ülések meghívóit.

1%-ot fogadó szervezet

  1. évi CXXVI. tv 6/C. § (7) alapján az 1% felhasználás szabályai közé tartozik, hogy ha a civil szervezet rendelkezik honlappal, akkor közzé kell tennie 1%-os beszámolóját honlapján a felhasználást követő év május 31-ig, és legalább egy évig azt nem távolíthatja el. A honlapon ugyanazt a beszámolót kell közzétenni, amelyet a szervezet az adóhatóság részére megküldött. Az 1% beszámolásáról további információk itt találhatóak. 

Adományt fogadó szervezet

A 350/2011 (XII. 30.) Kormányrendelet előírja, hogy az adományozott köteles tájékoztatni az adományozót az adomány felhasználásáról is. A jogszabály rögzíti, hogy az adomány felhasználása és az erről szóló beszámolás során érvényesülnie kell a nyilvánosság és az átláthatóság feltételeinek. Azaz a civil szervezet az általa használt tájékoztatási eszközökön  keresztül – így különösen honlapján, hírlevélben – ad tájékoztatást működéséről és az adományok felhasználásáról. A pénzügyi adatok mellett közérthető, rövid szöveges tájékoztatás is kötelező. Az adománygyűjtési beszámolóról bővebben itt írtunk.

Ha személyes adatokat kezel a szervezet a honlapon keresztül

Ha a szervezet weboldalán keresztül - akár egy űrlapon keresztül - személyes adatokat is fogad, hírlevélre iratkoztat fel, vagy a szervezet honlapja cookie-kat helyez el a látogató eszközein, adatkezelési tájékoztató közzététele is szükséges, amelyben be kell mutatni a kezelt adatok körét, kezelési célját, idejét, stb. Adatkezelési tájékoztatók összeállításához érdemes jogász segítségét igénybe venni vagy egyszerű esetekben hasonló adatokat kezelő szervezetek tájékoztatóit átnézni.

Ha elektronikus kereskedelmi szolgáltatást végez a szervezet (pl. webshop, tartalomszolgáltatás)

Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatással kapcsolatos adatszolgáltatás esetében a 2001. évi CVIII. tv 4 § * írja le, milyen adatok köteles a szolgáltató folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon hozzátenni. 

Opcionális, átláthatóságot növelő adatok

A kötelezően megjelentetett adatokon kívül a szervezetek átláthatóságuk növelése érdekében a kommunikációs tartalmak mellett egyéb átláthatósági adatokat, dokumentumokat is megjelentethetnek. Jó kiindulópontot jelenthet az ASZÖT átláthatóságra vonatkozó etikai kódexének áttekintése is.