Ha azért találtad meg ezt a cikket, mert adományozni szeretnél, a www.adjukossze.hu -n ezt megteheted!

Ha civil szervezet vagy, és szervezeteddel úgy döntöttetek, hogy itt az idő belefogni az adománygyűjtésbe, de fogalmad sincs hol kéne elkezdeni, akkor a legjobb helyen jársz!

A magyarországi szabályok szerint a civil szervezetek korlátlan értékben fogadhatnak el az alapító okiratban megfogalmazott céljaikat és tevékenységeiket támogató hozzájárulást: vagyis adományt. Az adomány lehet pénzbeli vagy tárgyi adomány, illetve szolgáltatás (pl. pro bono felajánlott tanácsadás, képzés, stb.). Az adományért cserébe ellenszolgáltatás nem adható (ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttatás - ajándék viszont igen), az adományozó nem juthat gazdasági vagy versenyelőnyhöz adománya révén. (Ez azért is fontos, mert adományozó nem csak magánszemély lehet, hanem gazdasági társaság is.) Az adományfogadás jogi hátterét, az erre vonatkozó adózási szabályokat és adminisztrációs kötelezettségeket külön törvény rögzíti.

Az adományok a civil szervezetek többsége számára jelentős bevételi forrást képviselnek, ugyanakkor az anyagi támogatáson túl többet is jelentenek. Az adomány nem más, mint az adományozó bizalma, a szervezet céljainak megbecsülése és támogatása; a rendszeres adomány pedig valódi elköteleződés. Az adományozó bizalmat ad a szervezetnek arra, hogy adománya jó célt szolgál, és felhasználása az adománykérésnek megfelelően történik. Az etikus adománygyűjtés (beleértve az adományok felhasználásáról szóló tájékoztatást és beszámolókat) ezért a civil szervezetek megbízhatóságának és az adományozói bizalom megtartásának biztosítéka.

Kapcsolódó cikk: Adományok fogadásához kapcsolódó számviteli, könyvelési kérdések

 

További cikkek az adománygyűjtés tervezéséről és módszereiről a forrásszervezés útmutatóban, és a hozzá kapcsolt kérdések között találhatóak.