Tudástár
Tudástár
Mi az adomány?


10783Ha szervezeteddel úgy döntöttetek, hogy itt az idő belefogni az adománygyűjtésbe, de fogalmad sincs hol kéne elkezdeni, akkor a legjobb helyen jársz! Az alábbi cikkben összeszedtük neked, hogy mi is az adomány jogi, szervezeti és adományozói szempontból. Kerülj egy lépéssel közelebb hozzá, hogy szervezeted sikeres adománygyűjtő legyen!

Civil szervezeted a magyarországi szabályok szerint korlátlan értékben fogadhat el hozzájárulást, az alapító okiratban megfogalmazott céljaihoz és tevékenységéhez segítségül. Az adomány lehet pénzbeli és tárgyi adomány, vagy szolgáltatás (például önkéntesség). Az adományért cserébe ellenszolgáltatás nem adható, vagyis az adományozó nem juthat gazdasági vagy versenyelőnyhöz adománya révén. Ez azért is fontos, mert adományozó nem csak magánszemély lehet, hanem gazdasági társaság is. Az adományfogadás jogi hátterét, az erre vonatkozó adózási szabályokat és adminisztrációs kötelezettségeket külön törvény rögzíti.

Azonban nem csak szabályozási értelemben fontos megközelíteni a kérdést, hanem nonprofit szervezeted szempontjából is, hiszen bármelyik civil szervezetnek természetes bevételi forrása az adomány, amely a költségvetés megtervezésénél alapvető szempont. Bevételt szerezhetsz szolgáltatás, vagy pályázat útján is, az adománygyűjtéssel azonban nem csak pénzt gyűjtesz, hanem elismerést a tevékenységedhez, elköteleződést az ügyed mellett, hírnevet és mindezek mellett talán legfontosabb, hogy olyan emberek támogatását és figyelmét, akik munkádat megbecsülik, ezért hosszabb távon is számíthatsz rájuk.

Ahogyan az emberek is különféle okokból adományoznak, arról is érdemes beszélni, hogy az adományozó szempontjából mit jelent az adomány. És itt most tényleg arról a nagyon egyszerű dologról van szó, hogy adni jó érzés. Azt látjuk, hogy Magyarországon is, és a világon mindenütt nagyon sok adományt gyűjtenek szervezetek, és rengeteg magánszemély és vállalat adományoz pénzt, időt vagy árut. Ha most csak az egyéni pénzbeli adományokra gondolunk, akkor is világos, hogy itt sokkal többről van szó, mint „a létesített okiratban rögzített célokra ellenszolgáltatás nélkül juttatott vagyon”. Ez az adományozásnak az a része, amit semmilyen szabály nem tud megragadni, mégis minden adományozó számára egyértelmű.

Ha pedig a nagyképet nézzük, egy lépéssel távolabbról, akkor az adomány pénzben kifejezett bizalom. Bizalom abban, hogy jó célt szolgál, hogy a felhasználása szabályosan történik, hogy tisztességes emberek kezelik, ezért elszámoltathatók, és az apró tettek együtt nagy változásokat idézhetnek elő. Ezért az etikus adománygyűjtés szerves része a beszámoló, tájékoztatás, és e bizalom további építése.

frissítve: 2018. június 8.
Hír
Idén minden eddiginél korábban kezdődtek el a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatainak előkészítő munkálatai. Ennek eredményeként a kiírás is minden eddiginél korábbra ...
Hír
Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is folyamatosan érkeznek bejelentések az Országos Bírósági Hivatalhoz, mely szerint a Civil Marketing Kft. nevében a civil szervezetek ...
Hír
Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni.
Hír
Jövőre közel kétmilliárd forinttal több pénz jut majd a civil szervezeteknek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain keresztül – hangzott el ma délelőtt azon a tájékoztatón, ...
Címkék