Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Adókedvezményes Adományozás Határok Nélkül!

A magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy egy társasági adó alanya adózó egy magyarországi székhelyű közhasznú szervezetnek juttatott adománya után kedvezményeket vegyen igénybe (erről ITT olvashat részletesebben).

De mi a helyzet akkor, ha egy civil szervezetnek külföldi adományozója van? Vagy egy magyar vállalat külföldi civil szervezetnek szeretne adományozni? Ebben az esetben érvényesíthető-e, és ha igen, hogyan kedvezmény az adományok után?

Erre a kérdésre a Transnational Giving Europe hálózat adja meg a választ.

Mi is az TGE, Transnational Giving Europe?

A Transnational Giving Europe (TGE) egy vezető európai alapítványokat és egyesületeket tömörítő hálózat, amelynek célja, hogy a TGE országokban székhellyel rendelkező adományozók (vállalatok, magánszemélyek) számára adókedvezményeik érvényesítésével elősegítse az Európán belüli határon átívelő adományozást. A Kárpátok Alapítvány, mint a hálózat magyarországi partnerszervezete a TGE hálózaton keresztül biztosítja a kényelmes, gyors, átlátható és megbízható ügyintézést mind az adományozó, mind az adományozott számára.

Mit nyújt a TGE?

Számos előnyben részesül, ha a TGE hálózaton keresztül fogad adományt civil szervezetként külföldről vagy támogatja kedvenc szervezetét, ügyét magánszemélyként, vagy cégén keresztül.

  1. Határokon átívelő adományozás adókedvezmények érvényesítésével

A határokon átívelő adomány minden elérhető adókedvezményt megkap abban az országban, ahol az adományozó (cégként, vagy magánszemélyként) adót fizet, s amelyekre jogosult. A biztonságos, határokon átívelő adományozás lehetősége hidat épít a szervezet és leendő külföldi adományozói között. Az adókedvezményeket érvényesítő adományozás egyaránt vonzó lehet a külföldön élő magánszemélyeknek és a multinacionális vállalatoknak is.

  1. Átlátható minőségi átvizsgálás

Az adományt fogadni kívánó szervezet jogosultságát a TGE partnerek - akik több éves támogatási/adományozási tapasztalattal rendelkeznek - ellenőrzik. Ha a szervezet megfelel az itthoni szempontoknak (bejegyzett, tevékenysége közhasznú/közérdekű, beszámolói elkészültek, stb.), akkor azokban az országokban is ellenőrzik a TGE partnerek, ahonnan az adományok érkezhetnek. Ez esetben azt is vizsgálják, hogy az adott szervezet kaphat-e az ő országuk adójogszabályai szerint adókedvezményes adományt. A pozitív elbírálást követően fogadhat adományokat a szervezet. Az ellenőrzést, regisztrációt 2 évente szükséges frissíteni, megújítani. A vizsgálat alapján biztosítható, hogy az adomány jó helyre kerül, és az adományozó érvényesíthet adókedvezményt.  

  1. Rugalmas és hatékony globális adományozás

A multinacionális vállalatok számára kidolgozott adományozási lehetőségek olyan elemeket

tartalmaznak, melyek a legkedvezőbb adózási hatáskörbe tartoznak, és összhangban állnak a vállalat nyereségével.

  1. Nemzeti adókedvezmények a jótékonykodás ösztönzésére

Azt követően, hogy civil szervezete jogosulttá válik külföldről (a TGE országokból érkező) pénzbeli adományok fogadására, külföldi adományozói, támogatói ugyanolyan mértékű adókedvezményt kapnak, mintha saját országukban támogatnának egy civil szervezetet.

  1. Szakértelem a nemzeti adójogszabályokat illetően

A TGE kényelmes és hatékony adományozási rendszert kínál, hiszen a hálózat tagjai rendelkeznek a nemzeti adózási szabályokra vonatkozó tudással.

  1. Többfajta adományozási forma

A TGE hálózaton belül egyéb formák mellett lehetőség van online, bankkártyával is adományozni (az oldalt külön díj ellenében építik ki a szervezet számára).

Hogyan működik az adományozási folyamat? Lássunk egy-egy példát!

Nemrégiben egy német magánszemély adományozott egy kórházat támogató magyarországi közhasznú alapítványnak. Az alapítvány beregisztrált a TGE hálózatába, majd jogosulttá vált adományokat fogadni. A németországi magánszemély a TGE németországi partnerén (Macenata Stiftung) keresztül több ezer euró adományt utalt a szervezetnek. A szervezet két héten belül kapta meg az adományt magyarországi bankszámlájára. Mivel szerettek volna egy aláírt adományozási szerződést is, a magyarországi partner segítette ennek elkészítését két nyelven (magyar-angol) és aláírását is (közvetített a felek között). A németországi adományozó végül megkapta a Macenata Stiftungtól az adományról szóló igazolást, mellyel az adomány 20 %-t leírhatja majd személyi jövedelemadójából. 

Egy magyarországi társas vállalkozás adományozott egy franciaországi közhasznú kulturális örökség területén tevékenykedő nonprofit szervezetnek (amely regisztrált TGE kedvezményezett volt) nemrégen több százezer forint adományt. Mivel az adományt a TGE magyarországi partnerén keresztül, a Kárpátok Alapítványon keresztül adományozta 20%-os kedvezményt tud érvényesíteni az után társasági adójából. Az adományt a Kárpátok Alapítvány két héten belül továbbította az adományozott szervezetnek, mindkét féllel adományozási szerződést kötött, és kiállította a szükséges igazolásokat. 

Mindkét adományozási folyamat során az adomány 5%-t a TGE hálózatának fenntartására, működésére fordították az érintettek. 

A TGE működése, díjai

Adminisztrációs díjak:100.000,00 €-ig terjedő adományok közvetítése esetében az adományozott összeg 5%-a, e fölött az adományozott összeg 1%-a kerül levonásra (sávosan). Ezek az adminisztrációs díjak segítik a TGE hálózat működését, annak érdekében, hogy új partnereket találjon, s növelje a kedvezményes adózású adományozás hatékonyságát az Európai Unió minden tagállamában.

Hogyan működik a jelentkezési folyamat?

Szándékát a TGE munkatársának kell jeleznie, akik egy online kérdőív linket küldenek el. (Annak tartalma előre is elolvasható, fel lehet rá készülni.) 

A TGE az egész eljárás alatt folyamatosan tájékoztatja a szervezetet annak aktuális állásáról, elvégzi a szükséges adminisztrációt, egyeztetéseket az adókedvezmények igénybevételéhez is. A TGE partnerek minden szükséges dokumentumot kitöltenek, s továbbítanak, majd elkészítik a befizetésről szóló tanúsítványt is.

További információ kérhető: 

Kárpátok Alapítvány, Tel.: +36 (36) 516 750; E- mail: TGE@cfoundation.org

www.karpatokalapitvany.hu/iras/TGE; www.transnationalgiving.eu