Major donor

Forrásszervezés


Sok idő és energia befektetést kívánó, egyben kiemelkedő eredménnyel kecsegtető adománygyűjtő műfaj, amelynek lényege, hogy szemben a nagyobb tömegtől kisebb összegeket célzó módszerekkel (pl. közösségi adománygyűjtés) vagyonosabb magánszemélyektől kértek nagyobb összegeket.

A támogatás szintje szervezetről szervezetre változik, Magyarországon sok olyan kisebb szervezet van, ahol már éves szinten 100 000 Ft-os adománnyal támogatójuk major donornak, azaz fő vagy nagy támogatónak számít. A legtöbb szervezet esetében azonban félmillió (esetleg 1 millió forinttól) felfelé neveznek valakit nagy adományozónak.

Különféle módszerekkel lehet nagy támogatókat célozni, és adhatnak akár havi rendszerességgel is, de tipikusan évente egy alkalommal utalnak nagyobb összeget. Minél személyesebb módszereket használtok annál nagyobb a siker lehetősége, gondoljatok személyes találkozásokra, zártkörű exkluzív eseményekre, szervezet rendezvényeire VIP jellegű meghívókra.

Itthon sajnos most nincs magánszemélyek részére adókedvezmény és még gyermekcipőben jár az adományozói kultúra fejlődése is, így nem tudott divattá válni ez a lakossági felelősségvállalási forma, míg pl. az Egyesült Államokban divatos, erősen ösztönző hatású, hogy “adományozással csökkentem az adómat”.

A major donorok eléréséhez és meggyőzéséhez olyan emberre van szükségetek, aki nagyon jól kommunikál, empatikus, nem okoz neki gondot az a közeg, ahol a vagyonosabb emberek fellelhetőek, és meggyőzően tudja előadni az ügyeteket.

frissítve: 2018.06.08.Címkék: adománygyűjtés