Forrásszervezés
Forrásszervezés
Major donor


433Sok idő és energia befektetést kívánó, egyben kiemelkedő eredménnyel kecsegtető adománygyűjtő műfaj, amelynek lényege, hogy szemben a nagyobb tömegtől kisebb összegeket célzó módszerekkel (pl. közösségi adománygyűjtés) vagyonosabb magánszemélyektől kértek nagyobb összegeket.

A támogatás szintje szervezetről szervezetre változik, Magyarországon sok olyan kisebb szervezet van, ahol már éves szinten 100 000 Ft-os adománnyal támogatójuk major donornak, azaz fő vagy nagy támogatónak számít. A legtöbb szervezet esetében azonban félmillió (esetleg 1 millió forinttól) felfelé neveznek valakit nagy adományozónak.

Különféle módszerekkel lehet nagy támogatókat célozni, és adhatnak akár havi rendszerességgel is, de tipikusan évente egy alkalommal utalnak nagyobb összeget. Minél személyesebb módszereket használtok annál nagyobb a siker lehetősége, gondoljatok személyes találkozásokra, zártkörű exkluzív eseményekre, szervezet rendezvényeire VIP jellegű meghívókra.

Itthon sajnos most nincs magánszemélyek részére adókedvezmény és még gyermekcipőben jár az adományozói kultúra fejlődése is, így nem tudott divattá válni ez a lakossági felelősségvállalási forma, míg pl. az Egyesült Államokban dívatos, erősen ösztönző hatású, hogy “adományozással csökkentem az adómat”.

A major donorok eléréséhez és meggyőzéséhez olyan emberre van szükségetek, aki nagyon jól kommunikál, empatikus, nem okoz neki gondot az a közeg, ahol a vagyonosabb emberek fellelhetőek, és meggyőzően tudja előadni az ügyeteket.

frissítve: 2018.06.08.A Tudástár frissítésében dr. Tarczay Áron ügyvéd nyújt segítséget szerkesztőségünknek.


Hír
Idén minden eddiginél korábban kezdődtek el a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatainak előkészítő munkálatai. Ennek eredményeként a kiírás is minden eddiginél korábbra ...
Hír
Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni.
Hír
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete közleményt írt azok után, hogy a 2020-as tanévtől megszüntetné a kormányzat a magántanulói státuszt. Helyette egyéni munkarendet veze ...
Hír
Jövőre közel kétmilliárd forinttal több pénz jut majd a civil szervezeteknek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain keresztül – hangzott el ma délelőtt azon a tájékoztatón, ...
Hír
A vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak jövőre a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánláso ...
Címkék