1%

Forrásszervezés


Az 1%-ot sokan tévesen adománynak tekintik, pedig ez szakmai szempontból ‘csak’ egy felajánlás, ami azonban sok szervezetnek igen jelentős anyagi forrást jelent. Itthon az emberek fele ajánlja fel az 1%-át, sokan azért nem teszik, mert úgy vélik, túl kicsi az az összeg, amivel hozzájárulnának. Az 1% gyűjtése a legtöbb szervezet esetében kihagyhatatlan, hiszen ebben az időszakban (leginkább az SZJA bevallás előtti 1 hónapban) a média, és ezáltal az emberek igen jelentős része figyel oda a nonprofitokra, és aki nem kommunikál, az elől elhalásszák a felajánlásokat.

Ha nincs kommunikációra költhető nagyobb költségvetésetek, akkor is érdemes önkéntesek, munkatársak segítségével megtenni legalább néhány alap lépést: pl. kirakni az adószámot a honlapotokra, facebook borítóképnek, rögzített posztnak, stb. Az 1%-os üzenet mindig legyen nagyon egyszerű (ahogy lehetőleg minden kommunikációtok) és lehetőleg látványos, hogy elkapja a tekintetet a nagy 1% ‘zajban’. Az 1%-nak nincs jobb vagy rosszabb eszköze, lehet plakát, de online hirdetés is, a célközönségetektől függ az eszköz, de minden esetben elég nehezen követhető (egy adománygyűjtéssel ellentétben), hogy végülis melyik eszköz/üzenet/kép/befeketett energia térült meg.

Mindenképpen érdemes a saját tulajdonban lévő felületeitek (honlap, facebook, iroda, stb.) mellett a nagyobb 1%-os oldalakra is felkerülnötök aktuális üzenetekkel, így pl. az adjukössze.hu oldalon is tudtok 1%-os kampányt feltölteni.

NIOK Alapítvány kiemelten büszke 1%-os sikereire. Egyedüli civilszervezetként a törvényalkotástól kezdve szószólója az 1%-os ügynek, támogatója a százalékos adományozásnak, számos kutatás, konferencia és nemzetközi projekt résztvevője.

​Hiszünk abban, hogy minden egyes 1% számít, ezért tanácsadási szolgáltatásunkkal támogatjuk a civilszervezeteket a sikeres 1%-os kampányok megszervezésében, valamint információs oldalainkon felhívjuk az adózók figyelmét az 1%-kal kapcsolatos határidőkre, tudnivalókra.

Civilszervezetek számára ajánljuk 1%-os kampányok szervezéséhez tanácsadó alkalmainkat, melyre jelentkezni a tanacsado@niok.hu címen lehet. Továbbá javasoljuk, hogy jelentkezzenek be az adományozást segítő adatbázisunkba, így az adományozók könnyebben találják meg az 1% felajánlásához szükséges adatokat.

frissítve: 2018.06.08.Címkék: 1%, adománygyűjtés, NIOK Alapítvány